Frågor och svar om rosacea

Frågor och svar

Är laser en effektiv behandling mot rosacea?

Laser kan fungera som behandling vid rosacea. Laserbehandling är främst effektivt mot hudrodnad och ytliga blodkärl.

Mer om behandling vid rosacea

Finns alternativ behandling vid rosacea?

Många provar alternativa behandlingsmetoder som akupunktur, ansiktsbehandlingar, honung, aloe vera, kokosolja eller att äta en speciell kost för att lindra symtom vid rosacea.

Hur man upplever effekten av alternativa behandlingsmetoder är naturligtvis individuellt.

Än så länge saknas dock vetenskapligt stöd för mer långtidsgående behandlingseffekter av alternativ behandling vid rosacea. Dessutom kan fel preparat eller produkter som egentligen inte är tänkta att använda vid rosacea förvärra hudsjukdomen. En känslig rosacea hud kan regera negativt och bli sämre av alternativbehandling.

För att få effektiv hjälp vid rosacea behöver du i första hand träffa en läkare för att fastställa diagnos och få information om behandlingsalternativ.

Mer om behandling av rosacea

Finns det speciell diet, kost som kan hjälpa vid rosacea?

Finns det speciell diet, kost som motverkar rosacea?

Det kan vara bra att vara försiktig med stark mat, citrusfrukter, alkohol och varma drycker som till exempel kaffe eller te som kan trigga eller förvärra symtom vid rosacea. Prova dig fram till vad just du reagerar på så att du inte undviker något i onödan.

Mer om vad som kan förvärra rosacea

Har jag rosacea?

Rosacea förväxlas ofta med acne, eksem eller hudallergi. Att ha ytliga blodkärl är inte heller samma sak som att ha rosacea. Du behöver först och främst gå till en läkare som kan avgöra om du har rosacea eller någon annan hudsjukdom. Därefter vet du vilken behandling som kan hjälpa just dig bäst. Fel preparat kan förvärra symtom vid rosacea.

Rosacea är en kronisk hudsjukdom där en inflammation orsakar röda utslag i ansiktet. Utslagen kännetecknas av hudrodnad och/eller knottror eller röda prickar i ansiktet ofta i området runt ögon, kinder och näsa.

Akne är också en hudinflammation men i talgkörtelområdet vilket visar sig som pormaskar och tilltäppta porer och som ofta beror på hormonell påverkan.

Eksem är en annan typ av hudinflammation som ger röd, fnasig eller torr hud som kliar.

Hudallergi kan också förväxlas med rosacea och beror på en inflammation i huden som kan visa sig som hudrodnad, klåda och svullnad.

Även om det i samtliga fall rör sig om inflammatoriska tillstånd i huden är acne, eksem och hudallergi ändå helt skiljt från rosacea. Hudsjukdomarna har olika orsak och uppkomst och behöver behandlas på helt olika sätt.

Behandling av rosacea

Hur påverkas rosacea av att vara gravid?

Hormonella förändringar, som en graviditet kan ha stor inverkan på huden. Vid en graviditet kan kroppens immunförsvar vara något nedsatt och då kan hudinflammation som den man kan uppleva vid rosacea, tillfälligt förvärras. Symtom på rosacea som hudrodnad och utslag kan därmed blossa upp och bli värre under en graviditet.

Rådgör med läkare vad som gäller just dig och behandling av rosacea vid graviditet.

Mer om orsaker till rosacea

Kan jag använda kosmetika, smink om jag har rosacea?

När det gäller hudvård och kosmetika, smink vid rosacea är det bra att använda milda produkter, anpassade för känslig hud. Fuktgivande och vårdande krämer kan behövas som ett komplement till mer behandlande produkter. Hör gärna med apotekspersonal för råd om du känner dig osäker.

Här hittar du mer information om ytterligare triggerfaktorer som kan förvärra rosacea.

Tips och råd om hudvård och make up vid rosacea hittar du här.

Kan jag få rosacea vid mina ögon?

Ja, rosacea i eller runt ögonen, s.k. okulär rosacea, är en relativt vanlig form av rosacea. Ofta visar sig okulär rosacea som irriterad, röd hud runt ögonen eller att du känner dig torr i ögonen, det svider och ögonvitor och hudkanter runt ögonen blir röda och irriterade. Obehandlad okulär rosacea kan ge ögonlocksinflammation (blefarit) och mera sällsynt även inflammation av hornhinnan (keratit).

Rosacea i ögonområdet behandlas vanligtvis med antibiotika i tablettform.

Om du misstänker att du har okulär rosacea skall du alltid som första steg kontakta läkare för att få diagnos och korrekt behandling.

Mer om varianter av rosacea

Kan stress orsaka rosacea?

Stress är en av de triggerfaktorer som kan förvärra rosacea. Många med rosacea upplever att stress och nervositet får rosacea symtom som hudrodnad och utslag att blossa upp.

För att motverka negativa effekter av stress kan du behöva se över just din situation och förändra i den mån det går. Det kan hjälpa att testa medicinsk yoga, meditation och mindfulness.

Mer om alternativ behandling vid rosacea

Kan utslag i ansiktet hos barn vara rosacea?

Hudutslag i ansiktet eller röda prickar hos barn beror i de allra flesta fall inte på rosacea.
Rosacea drabbar i första hand vuxna och börjar i trettio- till fyrtioårsåldern, sällan före tjugo års ålder.
Rådfråga med läkare om ditt barn har utslag i ansiktet.

Hur vanligt är rosacea?

Var köper jag kräm mot rosacea receptfritt?

Rosazol som är ett receptfritt läkemedel i form av en kräm för behandling av rosacea, finns att köpa på apotek.

Innan du börjar behandla rosacea på egen hand är det viktig att först få diagnosen fastställd av läkare. Symtom på rosacea kan ibland likna andra hudsjukdomar, till exempel vuxenacne, eksem eller allergi som kräver en helt annan typ av behandling.

Hur används Rosazol?

Vem kan få rosacea?

Vad som orsakar rosacea är inte helt klarlagt. Därför vet man inte heller riktigt varför vissa personer drabbas och andra inte. Men det går att konstatera att ljushyade människor med nordiskt eller keltiskt ursprung drabbas oftare än andra.

Ärftlighet kan också ha en viss betydelse och det är fler kvinnor än män som diagnostiseras med rosacea. För det mesta debuterar sjukdomen efter 30-årsåldern. Det är ovanligt att drabbas före 20 års ålder.


 

Rosazol (metronidazol), OTC, receptfritt läkemedel. Kräm 1 %, tub 25 gram.
Användning: Rosazol kräm används mot rodnad och hudutslag vid hudsjukdomen rosacea.
En läkare bör ha fastställt diagnosen rosacea innan behandling med Rosazol kräm inleds.

Varningar/försiktighet: Kontakt med ögon och slemhinnor bör undvikas. Ta kontakt med läkare vid kraftig hudirritation. UV-exponering (solning, solarium, UV-lampa) bör undvikas under behandlingen. Detta läkemedel bör inte användas till barn eftersom erfarenhet saknas. Långvarig eller ej nödvändig användning av Rosazol bör undvikas. Graviditet/amning: Det finns begränsad erfarenhet av användning av läkemedlet under graviditet. Rådgör med läkare före användning under graviditet och amning. Läs bipacksedeln noga.
För mer information se www.fass.se.

Senast uppdaterad: 16 januari, 2020