Tips och råd vid rosacea

Vissa omgivningsfaktorer kan förvärra symtom vid rosacea. Om du utsätts för sol och värme, äter stark mat och använder en viss typ av hudvård eller make up kan du uppleva att din rosacea blir sämre. Här följer några tips och råd som är bra att känna till vid rosacea.

Make up vid rosacea

Grunden är viktig

Rengör ansiktet innan du sminkar dig. Använd en mild rengöringsmjölk eller ett micellärt vatten som inte behöver sköljas bort. Produkten bör vara fri från parfym, alkohol och irriterande ämnen. Låt ansiktet torka ordentligt före applicering av efterföljande hudvård. Då minimeras risken för sveda. Var försiktig med exfolierande produkter. Vill du ha en lite effektivare produkt, välj en med PHA-syra. Det är den snällaste av syrorna och brukar fungera bra vid rosacea och känslig hy.

Korrigera rödheten

Välj en primer med grön ton som neutraliserar det röda och en foundation med gul underton för att ytterligare korrigera rödheten. Använd med fördel oljefri makeup. Alla former av mineralmakeup brukar fungera bra för rosaceahud eftersom de innehåller få ingredienser och sällan irriterar huden. Försök att hitta produkter som ligger så nära din egen hudton som möjligt, gärna lite ljusare.

Makeup tips vid rosacea [Video]

Rengör dina penslar och borstar

Köp antibakteriella borstar och rengör dem ofta, helst efter varje användning eftersom det samlas en massa bakterier i dem. Tvätta dem med milt oparfymerat schampo eller oparfymerat diskmedel. Låt dem torka stående med borsten nedåt så att vattnet rinner ut åt ’rätt’ håll. Borstar och penslar är det bästa valet för applicering av makeup vid rosacea eftersom fingrar och svampar innebär att man ’drar’ i ansiktet, något som kan vara irriterande för huden.

Sporta solskydd

Solen kan trigga ett rosacea skov så använd alltid solskydd. Minst SPF15 på daglig basis och högre om du vistats mycket i solen. Välj ett som är avsett för känslig hy, utan titanoxid och zink, och som har såväl UVA- som UVB-skydd. Det finns även fina solskydd i mineralpuderform som har en ton som dämpar rödheten. De är lätta att ha med sig och applicera vid behov och de kladdar inte lika lätt som krämer.

Tänk på ögonfransarna

Ögonirritation är ett vanligt symtom vid rosacea. Välj därför en mascara för känsliga ögon. Mascaror som bygger volym och längd kan innehålla irriterande ingredienser. Undvik också vattenfast mascara som är svårare att få bort. Det finns mascaror som ger fint resultat och som går att tvätta bort enkelt med ljummet vatten. De sitter också väldigt bra. Skruva försiktigt upp borsten innan applicering. Pumpa den inte upp och ner för att försöka få upp mer produkt. Då släpper du bara in luft och mascaran torkar fortare. Jag rekommenderar också att man byter mascara var tredje månad

Undvik klassisk rouge

Vid rosacea är huden ofta rödaktig och därför är det bra att undvika rouge i röda nyanser. Vill du ändå ha lite fräschör på kinden? Välj ett rouge med en brunare ton – eller rentav brunbeige. Kom dock ihåg huvudregeln: Undvik röda och rosa toner. Dessa kommer bara att framhäva och förstärka rödheten i huden.

Välj neutrala färger till läppar och ögon

Naturliga, neutrala färger som grå, kall brun och äggskalsfärg är att föredra för ögon. För läppar rekommenderas nudes, brun samt lätt persikofärg. Använd dessutom eyeliner och kajalpennor som är anpassade för känsliga ögon. Pennor och eyelinerborstar får gärna vara mjuka och lättapplicerade, så att du slipper dra och trycka onödigt mycket på den känsliga huden. Vässa kajalpennan innan varje applicering. Då håller du spetsen ren, fräsch och bakteriefri.


Hudvård vid rosacea

Råd vid ansiktsrengöring

Vid rosacea är huden ofta inflammerad och irriterad och dess naturliga skyddsbarriär är försvagad. Därför är det viktigt att välja hudvårdsprodukter som minskar inflammationen och förbättrar skyddsbarriären. Undvik tvålar och rengöringsprodukter som är starkt parfymerade, liksom kortisonkrämer och produkter med ett högt (basiskt) ph-värde. Välj en mild rengöringsmjölk eller ett micellärt vatten.

Tips! Undvik hett vatten vid rengöring av ansiktet för att förhindra rodnad och irritation på huden. Skrubba och gnugga inte utan använd fingertopparna istället.

Undvik ansiktsvatten med alkohol

Hudens naturliga fett som finns kvar efter rengöring skyddar huden och ska inte avlägsnas. Har man rosacea bör man undvika produkter som till exempel ansiktsvatten med alkohol i eftersom det kan orsaka sveda och försämring av ansiktsrodnaden. Om du ändå vill använda ansiktsvatten, välj en mild variant utan alkohol ett micellärt vatten.

Välj en mild ansiktskräm

För personer med rosacea är det viktigt med fuktighetsgivande hudvård. Den främjar uppbyggnaden av den naturliga skyddsbarriären, minskar torrhet och lindrar sveda och hetta i huden. Återfuktande produkter rekommenderas dessutom i kombination med utvärtes läkemedel vid rosacea.

Tips! Välj en mild och fuktgivande ansiktskräm som är fri från parfym, färgämnen och konserveringsmedel


Sol, värme och rosacea

Använd solskyddsmedel

Använd solskyddsmedel som del i din dagliga hudvård. Det är viktigt med en hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) och att krämen/stiftet har både UVB-och UVA-skydd. Använd rikligt med solkräm och smörj in dig med ett nytt lager solskydd efter bad och efter att du torkat dig med handduk.

Bär skyddande kläder och solglasögon

Använd luftiga kläder, helst i bomull, och en solhatt för att skydda dig från solen. Solglasögon rekommenderas också.

Finn en plats i skuggan

Ha picknick, koppla av och läs en bok i skuggan i stället för i solen. Likaså om du ägnar dig åt sport, träning och andra utomhusaktiviteter.

Solljus reflekteras

Kom ihåg att sand och vatten reflekterar solljus, vilket är ännu en bra anledning till att skydda sig extra när man är nära vatten.

Undvik solen när den står som högst på himlen

Den mest grundläggande skyddsåtgärden är att undvika solen mellan klockan 11 och 15. Då är solens strålar som starkast.


Mat, dryck och rosacea

Alkohol

Alkohol kan utlösa rosacea. Därför kan det vara värt att minska på intaget av vin, öl och sprit för att begränsa utbrottens frekvens och intensitet.

Het dryck och mat

En riktigt varm kopp te eller kaffe kan vara värt att undvika om du vill tänka på hudens bästa,
liksom mat som just tagits ut från ugnen eller mikron, till exempel en het soppa. Det betyder
inte att du måste äta kall eller ljummen mat, men undvik det som är skållhett.

Starka kryddor

Var uppmärksam på starka kryddor som curry, chili, svartpeppar, vitpeppar och cayennepeppar, liksom olika kryddsåser, eftersom de kan trigga igång besvären.

Värme från spis och grill

Eftersom stark värme kan ha en utlösande effekt på rosacea kan det vara bra att skydda ansiktet när du grillar eller lagar mat.


Läs mer om

Mer om triggerfaktorer och om vad som orsakar rosacea »


 

Rosazol (metronidazol), OTC, receptfritt läkemedel. Kräm 1 %, tub 25 gram.
Användning: Rosazol kräm används mot rodnad och hudutslag vid hudsjukdomen rosacea.
En läkare bör ha fastställt diagnosen rosacea innan behandling med Rosazol kräm inleds.

Varningar/försiktighet: Kontakt med ögon och slemhinnor bör undvikas. Ta kontakt med läkare vid kraftig hudirritation. UV-exponering (solning, solarium, UV-lampa) bör undvikas under behandlingen. Detta läkemedel bör inte användas till barn eftersom erfarenhet saknas. Långvarig eller ej nödvändig användning av Rosazol bör undvikas. Graviditet/amning: Det finns begränsad erfarenhet av användning av läkemedlet under graviditet. Rådgör med läkare före användning under graviditet och amning. Läs bipacksedeln noga.
För mer information se www.fass.se.

Senast uppdaterad: 16 januari, 2020