Hur vanligt är rosacea?

Ungefär tio procent av alla vuxna svenskar har de symtom som kännetecknar rosacea, och omkring två procent av dem har även de karaktäristiska knottror och röda prickar som kan uppstå vid hudsjukdomen.

Men alla som har rosacea vet inte om att de har en hudsjukdom och att den kallas rosacea. Många går därför omkring med obehandlad rosacea.

Vem får rosacea?

Vad som orsakar rosacea är inte helt klarlagt. Därför vet man inte heller riktigt varför vissa personer drabbas och andra inte. Men man kan konstatera att ljushyade människor med nordiskt eller keltiskt ursprung drabbas oftare än andra.

Ärftlighet kan också ha en viss betydelse och fler kvinnor än män diagnosticeras med rosacea. För det mesta debuterar sjukdomen efter 30-årsåldern. Det är ovanligt att drabbas före 20 års ålder.


Läs mer om

Tips och råd vid rosacea »


Rosazol 1% kräm 25 g (metronidazol 1%) är ett receptfritt läkemedel för behandling av rodnad och hudutslag vid rosacea. En läkare ska ha fastställt diagnosen rosacea före användning. Krämen påstryks 2 gånger dagligen i ett tunt lager på de hudpartier i ansiktet som ska behandlas. Normal behandlingstid är 3-4 månader. Kontakta din läkare om du upplever kraftig hudirritation eller att behandlingen inte hjälper. Undvik UV-exponering (solning, solarium och UV-lampa) och kontakt med ögon och slemhinnor under behandlingstiden. Rådgör med läkare före användning under graviditet. Bör ej användas till barn. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information se www.fass.se.

Senast uppdaterad: 16 januari, 2020