Behandling av rosacea

Innan behandling av hudsjukdomen rosacea behöver du först få diagnosen konstaterad av en läkare. Därefter kan du påbörja behandling och få hjälp så att rosacean inte förvärras.

Det finns receptfria krämer mot rosacea som innehåller det aktiva ämnet metronidazol att köpa på apoteket. Om inte det hjälper kan receptbelagd behandling ordineras. Ibland kan en kombination av krämer och tabletter behövas.

Laser kan också fungera som behandling vid rosacea. Laserbehandling är främst effektivt mot hudrodnad och ytliga blodkärl och kan vara ett alternativ vid rosacea som har utvecklats till telangiektaser (utvidgade blodkärl).

Många kosmetikamärken erbjuder krämer som kan dämpa rodnader i huden. De flesta av dessa krämer innehåller så kallade gröna pigment som kan dölja hudrodnad men utan att ge behandlande effekt.


Läs mer om

Mer om laser vid rosacea »

Tips och råd om hudvård och make up vid rosacea »


Rosazol 1% kräm 25 g (metronidazol 1%) är ett receptfritt läkemedel för behandling av rodnad och hudutslag vid rosacea. En läkare ska ha fastställt diagnosen rosacea före användning. Krämen påstryks 2 gånger dagligen i ett tunt lager på de hudpartier i ansiktet som ska behandlas. Normal behandlingstid är 3-4 månader. Kontakta din läkare om du upplever kraftig hudirritation eller att behandlingen inte hjälper. Undvik UV-exponering (solning, solarium och UV-lampa) och kontakt med ögon och slemhinnor under behandlingstiden. Rådgör med läkare före användning under graviditet. Bör ej användas till barn. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information se www.fass.se.

Senast uppdaterad: 16 januari, 2020