Orsaker till rosacea

Det är ännu oklart vad som orsakar rosacea. Ärftliga faktorer kan spela in och ge en ökad känslighet i huden. En känslig hud kan i sin tur påverkas av faktorer i omgivningen, så kallade triggerfaktorer som till exempel stress, kyla och värme, som kan förvärra symtomen.

Triggerfaktorer

Vad som provocerar fram ett rosaceautbrott är mycket individuellt. Den som känner till sina triggerfaktorer bör i första hand undvika dessa. Vissa tycker sig inte se några speciella samband, medan andra ofta upplever att någon eller flera av nedanstående faktorer får rosacean att blomma upp:

  • Psykologiska faktorer som nervositet och stress.
  • Miljöfaktorer som sol, vind, temperatursvängningar och datorskärmsarbete.
  • Hormonförändringar som graviditet, PMS, menstruation eller klimakteriet.
  • Sjukdomar med hormonella störningar som vid diabetes och sköldkörtelproblem.
  • Kemiska ämnen som teofyllinhaltiga, kärlutvidgande samt kortisonhaltiga läkemedel.
  • Mat och födoämnen som kaffe, alkohol, starkt kryddad mat, varm mat och dryck, citrusfrukter.
  • Krämer och salvor som innehåller kortison, eller andra ämnen som kan irritera huden som t ex parfym, färgämnen eller konserveringsmedel.  Solskyddsmedel, kosmetika, hårspray, insektsmedel kan också fungera som triggerfaktorer.

Tips och råd

Alla med rosacea bör undvika överdrivet solande eftersom det ofta förvärrar sjukdomen. Tvätta inte heller ansiktet med tvål och vatten utan använd en mild rengöringsprodukt för känslig hud.

Fler tips och råd vid rosacea


Läs mer om

Kan jag använda smink vid rosacea? »

Rosacea och graviditet »

Kan speciell kost eller diet hjälpa vid rosacea? »


Rosazol 1% kräm 25 g (metronidazol 1%) är ett receptfritt läkemedel för behandling av rodnad och hudutslag vid rosacea. En läkare ska ha fastställt diagnosen rosacea före användning. Krämen påstryks 2 gånger dagligen i ett tunt lager på de hudpartier i ansiktet som ska behandlas. Normal behandlingstid är 3-4 månader. Kontakta din läkare om du upplever kraftig hudirritation eller att behandlingen inte hjälper. Undvik UV-exponering (solning, solarium och UV-lampa) och kontakt med ögon och slemhinnor under behandlingstiden. Rådgör med läkare före användning under graviditet. Bör ej användas till barn. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information se www.fass.se.

Senast uppdaterad: 16 januari, 2020