Har jag rosacea?

Rosacea förväxlas ofta med acne, eksem eller hudallergi. Att ha ytliga blodkärl är inte heller samma sak som att ha rosacea. Du behöver först och främst gå till en läkare som kan avgöra om du har rosacea eller någon annan hudsjukdom. Därefter vet du vilken behandling som kan hjälpa just dig bäst. Fel preparat kan förvärra symtom vid rosacea.

Rosacea är en kronisk hudsjukdom där en inflammation orsakar röda utslag i ansiktet. Utslagen kännetecknas av hudrodnad och/eller knottror eller röda prickar i ansiktet ofta i området runt ögon, kinder och näsa.

Akne är också en hudinflammation men i talgkörtelområdet vilket visar sig som pormaskar och tilltäppta porer och som ofta beror på hormonell påverkan.

Eksem är en annan typ av hudinflammation som ger röd, fnasig eller torr hud som kliar.

Hudallergi kan också förväxlas med rosacea och beror på en inflammation i huden som kan visa sig som hudrodnad, klåda och svullnad.

Även om det i samtliga fall rör sig om inflammatoriska tillstånd i huden är acne, eksem och hudallergi ändå helt skiljt från rosacea. Hudsjukdomarna har olika orsak och uppkomst och behöver behandlas på helt olika sätt.

Behandling av rosacea

Senast uppdaterad: 21 maj, 2018